Ansættelse af ny tværkulturel medarbejder. Folkefester. Opstart af Folkehuset Kvaglund. Dåb af konvertitter. Esbjerg kommunes integrationspris til Kvinder møder kvinder. Ny viden om rumænske arbejdsmigranter. Ny hjemmeside for FTC. Det er bare nogle af årets højdepunkter vi ser tilbage på med taknemmelighed. Året 2021 har selvfølgelig været præget af corona. Det har begrænset vores arbejde, men ikke kunne stoppe det.
Læs gerne mere på den følgende side
- Migrantsamarbejdet
- Folkehuset Kvaglund
- Tværkulturelle lejre
- Event til afslutningen af Ramadanen Eid ul-fitr
- Besøg rundt i land og stift
- Ansættelse af ny Tværkulturel medarbejder
- Projekt ”Pendler til Landsbyborger” om rumænere
- Kursus i at møde muslimer med venskab
- 3K praktikant
- Ny hjemmeside for FTC
- Sprogcafé v/ Berith
- Kvinder møde kvinder – International kvindeklub v/ Inge
- Praktikanter
- Esbjerg kommunes integrationspris
- Samarbejde med Mosaikken på Steengårdsvej
- International Mandeklub v/ Lars
- Fremtiden for International Mandeklub
- Al Massira
- Alpha
Årsrapport v/ Peter Marius Sode Jensen
Migrantsamarbejdet
Det har været lidt stille med samarbejdet med migrantmenigheder pga. corona. Årets Migrantgudstjeneste i Ribe Domkirke blev aflyst af samme årsag
Folkehuset Kvaglund
Der er blevet ansat en daglig leder af Folkehuset Kvaglund: Allan Skovgaard Jensen. Allan har en baggrund som trivselsvejleder på Vejen kommuneskole. Tiden op til sommerferien blev der brugt meget tid på at formulere et jobopslag og selve ansættelsesprocessen. Det endte heldigvis et rigtig godt sted. Selvom vi stadig er i proces med at få etableret de fysiske rammer for Folkehuset, så er kreativiteten og det lokale samarbejde allerede i fuld gang. Der er anskaffet en kaffe tuk tuk, som er til stor glæde og inspiration i lokalområdet. Det giver mange gode snakke om Folkehuset og alt det vi er fælles om på tværs af generationer, herkomst, kulturer og religioner.
Tværkulturelle lejre
Sommerlejren på Løgumkloster Efterskole og efterårsweekendlejren på Solbakken i Haderslev blev gennemført til stor glæde for både deltagere og ansvarlige. Dejligt at mærke den opbakning som er til disse lejre. Lejrene sker i et godt samarbejde på tværs af kirker og organisationer i både Haderslev o g Ribe stift. Vi er udfordret på økonomien, da det er vigtigt at holde deltagerprisen nede, så det er realistisk at betale for dem som er på integrationsydelser og asylcenterydelser. Vi arbejder på at få mere langsigtede støtte fra de to stifter og organisationer, så vi ikke hvert år skal bruge en masse tid, ud over planlægning og afholdelse af lejre, på at søge fonde og andre som vil støtte os.
Event til afslutningen af Ramadanen Eid ul-fitr
I Kvaglund sogn har vi forsøgt os med at ønske glædelig Eid til de muslimer som fejrer afslutningen på ramadanen. Det er lidt lige som, når de ønsker os glæde jul til vores kristne højtid. Det er fantastisk at mærke den glæde de udstråler, når vi som kirke rækker dem en lille gave og ønsker dem glædelig Eid. Det giver genlyd både blandt muslimer og dem som typisk vil forstå sig om danskere med kristen baggrund.
Besøg rundt i land og stift
At besøge sogne og et provstikonvent som stiftspræst i FTC, har været en stor berigelse. Det at kunne fortælle om vores arbejde i stiftet og være i dialog om hvad der bliver gjort for østeuropæere i de lokale sogne, har givet mange berigende samtaler og giver ny viden til både os i FTC og lokalt i sognene.
At være en del af ressourcenetværket under Folkekirkens Migrantsamarbejde og andre læringsfællesskaber på landsplan er hele tiden med til at gøre os klogere og mere nuanceret i vores tværkulturelle arbejde. Det vidner om at vi ikke er alene i de udfordringer vi står midt i.
Fx var vores tværkulturelle medarbejder og jeg på en ekskursion til København hvor vi blandt andet besøgte Internationalt Kristen Center, IKC og Apostel kirken. Her lærte vi om deres tanker om at bevægelsen fra gæst til vært. Det er først når vi oplever at deltagere som starter som gæster begynder at få og tager værtsfunktionen på sig og byder andre gæster velkommen i vores arbejde at vi lykkes med det vi gerne vil med integration.
Ansættelse af ny Tværkulturel medarbejder
15 august startede Lars Laxtein Kristiansen som ny tværkulturel medarbejder i FTC. Den tidligere tværkulturelle medarbejder, Poul Martin Aaling Nielsen havde valgt at gå på efterløn før sommerferien. I den forbindelse blev der holdt en farvel- og takke-fest for Poul Martin. Det blev holdt som en stor Folkefest, med repræsentanter fra ca 20 forskellige nationaliteter, med mad fra 12 forskellige lande og taler fra mennesker som har arbejdet sammen med Poul Martin gennem tiden i FTC. Det blev et brag af en fest, hvor vi kunne sige Poul Martin tak for en fantastisk indsats og pionertid i FTC gennem flere år. Samtidig kunne vi sige velkommen til Lars som hans afløser.
Længere ned i rapporten kan I læse hvad Lars selv skriver om hans opstart.
Projekt ”Pendler til Landsbyborger” om rumænere i Danmark
Folkekirkens Migrantsamarbejde sammen med Samvirkende Menighedsplejer fik skaffet ca 100.000 til et projekt: ”Fra pendler til landsbyborger”, som skulle gøre os klogere på østeuropæere der arbejder og bosætter sig i Danmark. Det blev med et særligt fokus på rumænere i Jylland. Haderslev, Viborg og Ribe stift blev inviteret med og jeg som stiftspræst repræsenterede Ribe stift. Vi indgik i en 3 mdrs. ansættelse med en Rumænsks Ortodoks præst fra Uldbjerg i Viborg stift, Adrian Chitulescu, som kunne hjælpe os med at få kontakt til rumænere i de 3 stifter og interviewe dem under ledelse af Phd. Emil Bjørn Hilton Saggau fra universitetet i Lund. Jeg fik æren af at være 4
Adrians arbejdsleder i de 3 mdr.
Det er der kommet en utrolig spændende og nyttig rapport ud af, som udkommer i foråret 2022.
Kursus i at møde muslimer med venskab
Efteråret 2021 har vi afholdt et kursus i ”Venskab først” i Simon Peters kirken i Kolding. Her var ca. 14 deltagere bredt fra kirkens tværkulturelle arbejde i Kolding og omegn. Vi er stadig forbløffet over den positive respons og læring det giver. Det er et kursus som ønsker at brede meget mere ud, fordi det udruster den almindelige kirkegænger med både viden, mod og lyst til at indgå i venskabsrelationer, hvor det er muligt at tale om tro på en meningsfuld måde.
3K praktikant
Cecilie Haarh Lodahl startede i et 9 måneders forløb som 3K studiepraktikant d 1 okt. 3K står for en bacheloruddannelse i Kristendom, Kultur og Kommunikation. Det er godt og lærerigt at få en studerende med i vores arbejde. Hun stiller gode og relevante spørgsmål til det vi går og laver i dagligdagen og det forøger både hendes og vores refleksion over vores arbejde.
Ny hjemmeside for FTC
FTC har fået ny hjemmeside. Den er udarbejdet af vores frivillige medarbejder og webmaster, Gert Lorenzen Balle. Den er blevet mere brugervenlig for både dem som søger oplysninger og os som vedligeholder hjemmesiden med relevant information og viden. Vi er meget taknemmelig for det store arbejde som Gert har lagt i dette arbejde og at han fortsat vil hjælpe os med dette.
FTC’s aktiviteter ved øvrige medarbejdere
I det følgende kan I læse om hvad er sker i Kvinder møder Kvinder, sprogcaféen, International mandeklub og meget mere:
Peter Marius Sode Jensen
Årsrapport 2021 af Berith Nord Hansen
Sprogcafeen i Kvaglund Kirke
Deltagerne:
I 2021 har sprogcafeen kørt som vanlig, blot med færre deltagere og frivillige. Der er helt sikkert flere grunde til det blandt deltagerne, og begrundelsen blandt de frivillige har alene været coronaen. Der har været ca. 60 deltagere alt ialt, vi har haft fire frivillige og så er Lars, Peter og jeg med. Nogle deltagere kommer kun få gange, nogle kommer trofast i lang tid, og nogle kommer tilbage efter længere pauser. Det er meget forskelligt. De er ikke forpligtet til noget, skal ikke melde sig til eller fra.
Det er unge studerende, flygtninge, indvandrere, unge østeuropæere, som arbejder her, folk som har været her længe og andre, som har været her kort tid. Nogle kan næsten intet dansk og andre kan en masse. Det er en skøn blanding af alle aldre, kulturer, religion og nationaliteter.
Hvordan gør vi:
Vi mødes torsdag eftermiddag fra kl. 15.30 til 17.30 og igen fra 17.45 til 19.30. Vi samles først alle i fællesrummet, hvor vi synger en sang sammen og deler os op i grupper efter niveau. Så er der undervisning i grupperne i de små lokaler afbrudt af en fælles kaffepause. I starten af året kunne vi grundet corona ikke have kaffepausen fælles, og vi kunne heller ikke synge sammen, men alle grupper fik kaffen ind i lokalerne. Her mærkede vi, at vi manglede det fælles samvær.
I undervisningen fra kl. 17.45 har der kun været et eller to hold, og her har vi gjort det lidt mere uformelt og ikke rigtig haft fast pause, men gjort det, som det nu passede deltagerne. Deltagerne har været meget trofaste.
Undervisningen:
Vi deler så vidt op i grupper efter niveau. Når der kommer nogen, som ikke kan så meget, ja så må vi tage fat i de grundlæggende ting bl.a. alfabetet og vokalerne. Vi har også nogle, som kan meget og så blive der snakket om forskellige emner, kulturelle nyheder. Vi lægger meget vægt på samtale og ikke så meget på det skriftlige og grammatik.
Vi oplever meget, at det er det de efterspørger og er glade for. Mange af deltagerne har ikke mulighed for at snakke så meget dansk i hverdagen af flere grunde. Her har vi fordelen af, at vi har små hold og ingen test eller prøver.
De frivillige
Vi har haft fire frivillige, fire rigtig gode undervisere. Vi oplever, at de er glade for at komme og at deltagerne er glade for dem. Men desværre har to af dem haft en lang pause pga. corona. En tredje har valgt at stoppe for at få mere tid til børnebørnene. Faktisk er tre af de frivillige pensionister. Så kan vi jo spørge, om det ikke er muligt at finde nogle, som ikke er det.
I december havde vi en medarbejderaften hos mig. Det var som altid en rigtig hyggelig aften med god mad og meget interessante samtaler. Vi sætter alle pris på at være sammen på den måde.
Vi havde desværre ingen samling i sommers pga. corona.
Fremtiden:
Vi synes faktisk, at vi har en god måde at køre sprogcafeen på. Vi synes det er sjovt og givende. Vi ved, at der er rigtig mange, som har brug for at lære dansk, eller mere dansk.
Vi håber, at vi snart kommer helt ud af corona restriktionerne.
Derfor fortsætter vi. Derfor vil vi også gøre mere, reklamere mere for at få flere med.
Berith Nord Hansen
Årsrapport 2021 af Inge Skjølstrup
Kvinder møder Kvinder
Hvad er det, som er så fantastisk ved at have en kvinde klub? Hvorfor er det vigtigt at andre kirker i Danmark også får en kvindeklub?
Det er fordi vi får muligheden for at møde kvindernes behov, men også muligheden for at forstå og favne hinanden på tværs at vores livssituation og hvad vi tror på. Hvis ikke jeg var en del af Kvindeklubben ville jeg skulle kæmpe meget mere for at få kontakt til ikke kristne. I kvindeklubben møder jeg hinduer, budister, muslimer og kristne fra andre trosretninger og det er så berigende at lærer dem at kende. Jeg har muligheden for at hører om hvordan og hvorfor de har valgt deres tro. Jeg vil rigtig gerne at de alle må få muligheden for at lærer Jesus at kende og modtage friheden der er at få hos ham.
I Kvindeklubben taler vi om tro men vi prøver ikke at overbevise hinanden om at vi skal skifte tro. Vi snakker sammen og kan spørge indtil: ” hvorfor gør I sådan”, og nogle af fordommene kan blive luftet og vi kan få svar på hvordan de andre kvinderne tolker deres tro. PÅ mange måder har jeg mere tilfælles med en muslim i og med at vi ser behovet for at tro på noget større end os selv. Vi har fundet meningen med livet i at tjene Gud eller Allah.
Præget af corona
1I14 2021 har igen været præget af Corona, men heldigvis har vi stadig kunnet mødes og have fællesskab. Da kirken var lukket ned, gik vi turer sammen og snakkede sammen to og to. Det var en dejlig måde at bryde isolation og ensomhed på og godt for alle med frisk luft og motion. Denne omgang mødes vi indenfor, og samtalen falder ofte på vaccination og forskellige synsvinkler på vaccination, hvordan er situationen nu, hvilke anbefalinger kommer myndighederne med nu.
Kvinderne har brug for at hører nyt og finde ud af hvad er situationen lige nu i forhold til Corona. Flere kommer for at få hjælp til at bestille test og har brug for at vende det hele med mennesker de har tillid til. Jeg har brugt meget tid på at ringe rundt og snakke med kvinderne da vi alle sad hjemme.
Frivillige
Efter at der blev lukket op igen, stod det også klart af klubben havde mistet nogle gode frivillige. Frivillige som evaluerede livet og besluttede at det var tid at slutte. Det glædelig var at andre så evaluerede og sagde jeg vil til at starte som frivillig i Kvindeklubben. Så alt i alt har vi samme antal frivillige som før Coronaen.
Uddannelse
Flere af kvinderne som kommer i klubben, er gået i gang med at tage uddannelse. Men sprogskole, VUC 9 og 10 klasse og nogle fortsætter og bliver SOSU hjælper og assistenter. Andre gør en kæmpe indsats med rengøring rundt omkring i Esbjerg. Det glædelige er at kvinder går fra at være på overførselsindkomst og begynder at kunne forsørge dem selv og familien. Vi fryder os over i kvindeklubben hver gang vi må sige ”Hun kommer ikke mere fordi hun er startet på uddannelse.”
Så er integrationen lykkes. Og glæder os over når de kommer for at få hjælp til lektier. Nogle af de syriske damer kæmper meget for at få uddannelse. Deres problem er at mange ikke har haft skolegang hjemmefra og derfor bliver det endnu sværere for dem at få uddannelse i Danmark. Kan vi hjælpe dem til få lært at skrive og læse dansk, så har de større chancer for at få uddannelse og dermed forbedre deres livsvilkår. Danmark har brug for dem og deres arbejdskraft. Så det er nu der skal investeres i dem. Vi har frivillige som hjælper med at lære dansk. Der er også en snak med FOF om de vil lave et kursus for de kvinder som har svært ved at læse og skrive.
Sammenstød med danske systemer
Jeg har i årets løb være tæt på flere kvinder som er kommet i vanskelige situationer i forhold til vores dansker systemer. Hvor deres børn ikke trives og der bliver grebet ind. En hvor familien er blevet skilt ad, pga. asylreglerne i Danmark. I disse situationer er jeg så glad for at vi har en kvindeklub hvor vi kan græde sammen og glæde os med hinanden. Jeg er også taknemlig for mine andre kollegaer som kan hjælpe med forståelsen og kan være med at superviserer så at kvinderne får den bedste støtte mulig.
Praktikanter
Jeg er flere praktikanter. VI har glæden af samarbejdet med Hviding Asyl center, hvor vi har fået mange praktikanter fra. 3 af dem er blevet døbt i det forgangne år. Det er en stor glæde at kunne være sammen med dem og hører deres begejstring over at være kommet til tro. VI har også nogle muslimer som kommer og er i praktik, kontakten til dem er blevet formidlet igennem jobcentret. Det er skønt at komme tæt på de kvinder. En tog imod tilbuddet om at få undervisning i hvad Kristendommen er. En mulighed som hun ikke ville have adgang til hvis ikke hun var kommet i praktik hos os.
Jeg har fået en enlig mor i praktik. Hun kommer fra Eritrea og kontakten til hende har gjort at jeg igen overvejer om tidspunktet for Kvindeklubben er det rigtige. Jeg tænker med dem som kommer nu, er det fint, men der er også kvinder som kunne have brug for et tilbud om aftenen. Jeg venter på tilsagn fra flere før jeg vil gå i gang med udvidelsen af tiden hvor der er kvindeklub.
Esbjerg kommunes integrationspris
2021 blev også året hvor Kvinder møder Kvinder modtog Esbjerg kommunes Integrations pris. Vi modtog 10.000 kr. til arbejdet. Det er en dejlig anerkendelse fra Kommunen af at det vi går og laver, også har værdi for Kommunen og at de har øje for at vores arbejde hjælper med at integrerer borger i Esbjerg.
Vi ser nu frem til i kvindeklubben at vi i 2022 kan komme på udflugt eller på anden måde bruge pengene til at højne arbejdet. Vi glæder os til de gode samtaler og samvær i 2022. Der skal sætte ind i forhold til at få kontakt til nye kvinder som er flyttet til Esbjerg. Det vil jeg gøre igennem gå turer rundt i området, genbrug og Fakta og at tage til Sprogskole og fortælle med Kvinder møder kvinder.
Samarbejde med Mosaikken
Samarbejdet med Mosaikken på Stengårdsvej er gået helt i dvale under corona. Men jeg skal have taget kontakt igen og se om vi kan lave noget fælles. VI håber på at 2022 bliver året hvor vi igen kan have international dag på torvet i Esbjerg, det vil give mulighed for at samarbejde og genkende de andre foreninger som også arbejder med Integration. Jeg har et utrolig meningsfyldt arbejde, og er meget taknemlig for at det.
Inge Skjølstrup
Årsrapport fra Lars Laxtein Kristiansen, Tværkulturel medarbejder i Ribe stift.
International Mandeklub
Da jeg startede i min stilling tilbage i august 2021, blev jeg også introduceret til vores mandeklub som efterhånden har været i gang i en del år.
Fra starten har jeg været privilegeret af et godt samarbejde med Peter og vores praktikant Farid som er bosat på asylcenteret i Hviding, og det har virkelig hjulpet mig med at få en god start. Det var lidt specielt at starte op med mandeklubben, og være den nye i forhold til mange af mændene der har kommet her i flere år, men jeg har fået en varm velkomst og fået lov til at være mig selv fra dag 1.
Dynamikken i gruppen svinger utrolig meget efter hvem der kommer på den pågældende dag, men også efter hvilken type aktivitet vi samles om. Vi starter altid med at spise sammen inden vi går videre med dagens aktivitet, og det er noget som virkelig hjælper os med at blive mere sammentømret som gruppe. Der bliver delt historier fra ugen der gik, men også mange historier om livet i det land man har forladt.
I efteråret havde vi flere gode oplevelser sammen, hvor vi blandt andet har været ude for at se EFB vinde i fodbold. Det var bare fantastisk at se gutterne heppe på EFB som om de aldrig havde været andet end EFB-fans. Flere af mændene havde aldrig været på et stort stadion før, så det var selvfølgelig en stor oplevelse for dem. Vi har også været en tur på Fanø med medbragt picnickurv hvor vi var ude for at finde den store trold der er gemt på øen. Jeg glædes over at vi kan være med til at give mændene nogle oplevelser som ikke bare er sjove, men også giver en oplevelse af fællesskab.
Fremtiden for Mandeklubben
Vi har snakket en del om fremtiden for vores mandeklub, og vigtigheden i at have et sted hvor der tales dansk med danskere og hvor der opbygges relationer på en naturlig måde. Vi vil i det kommende år sætte mere fokus på at hver enkelt får følelsen af ejerskab, og det vil vi gøre igennem værtskab. På en ekskursion før jul til København, hørte vi netop om hvordan man kan give værtskabet over til nydanskerne og på den måde give værdighed til dem der kommer.
Personligt vil jeg også bruge tid på at besøge mændene fra vores klub og give dem flere muligheder for at blive ”værter”. En af de ting vi vil prøve i fremtiden, er at lave nogle ”skrue aftener” hvor vi kan reparere
knallerter og biler. Tanken er at vi mænd nogle gange har brug for at lave noget med vores hænder, og at snakken flyder lettere når man bakser med et eller andet. Det vil også være en måde at lære hinanden de ting som vi ved om mekanik sådan at vi opbygger life skills. Vi har en unik mulighed for at hjælpe de internationale mænd med forskellige problemstillinger som kommer op i deres liv. Det kan nogle gange være småting, men til andre tider er det svære ting som der bruges hjælp til. Peter har for nyligt hjulpet en af mændene med at mægle i en konflikt i opgangen hvor manden bor og været med til at være talerør for en familie der var ret presset. I en anden situation er jeg ved at hjælpe en fyr fra Eritrea med at finde ud af hans brors skæbne; efter han flygtede fra hjemlandet. Der samarbejder vi med Dansk Røde Kors om at lokalisere hvor broderen kunne have været.
Mit ønske for det næste år er at vi får mændene med til flere af FTC’s aktiviteter så som vores fredagsspisninger (3F), men også få flere med til vores Sprog Café om torsdagen. Kvaglunddagen i september er noget som jeg ser frem til, og håber at vi kan få samlet hele klubben og virkelig gøre et stort nummer ud af vores fællesskab.
Al Massira
Hver torsdag formiddag er der Al Massira gruppe hos Jens og Gunhild Rosenberg i Hviding. Tidligere har mødestedet været på Asylcenter Syd i Hviding, men det er flyttet til Jens og Gunhilds private hjem, og det skaber en god ramme for de ca. 15 asylansøgere der kommer trofast hver uge. Al Massira (betyder ”rejsen” på arabisk) er et kristendomskursus der er målrettet folk med muslimsk baggrund som følger en rejse igennem bibelen og historien.
Vores møder starter altid med at vi drikker kaffe sammen, og Gunhild har som regel tryllet nogle boller og småkager frem, og derefter ser vi en film der guider os igennem rejsen i bibelen. I øjeblikket er der kun Farsi talende personer der kommer, og derfor bliver filmen vist med Farsi tale og danske undertekster. Filmen er oprindeligt lavet på arabisk, men den er oversat til mange forskellige sprog. I efteråret havde vi en ung fyr fra Uganda som deltager, som så kunne sidde i rummet, ved siden af og lytte til et engelsk lydspor. Han blev desværre sendt tilbage til Uganda, og ham savner vi i vores gruppe. Vores deltagere er meget gode til at kigge med og tage notater undervejs. Det er en sjov observation at se næsten alle deltage tage notater i forhold til en samling med kun danske deltagere. De kommer næsten uden undtagelse fra muslimsk baggrund, men med varierende kendskab til islam og kristendommen. Efter filmen holder vi en kort pause inden vi deler os op i grupper hvor vi snakker om det vi har set i filmen. Der er altid gode spørgsmål og meget sjældent helt stille hvor ingen siger noget. Spørgsmålene som vi får er mange gange meget dybe eller indviklede, og vi er glade for vores gode oversættere der formidler hvad der bliver
spurgt om. Jeg er enormt glad for at kunne være med til Al Massira og se den forskel det gør at vi kan tilbyde kurset. Det er helt sikkert et højdepunkt for asylansøgerne der ikke har meget andet at se frem til på centeret. Til tider kan man virkelig mærke desperationen når de løber panden imod muren i vores system. Vi har set flere i løbet af efteråret der har fået 1. afslag fra de danske myndigheder; og set hvordan det sender dem ud i depression og håbløshed.
Vi kan kun trøste og bede for vores venner når de er nedtrykte, vi kan ikke fikse tingene og det kan godt være lidt svært. Som det er lige nu, så har vi 3 praktikanter med fra Hviding hver torsdag efter Al Massira; Farid, Setareh og Sharareh som er henholdsvis en ung mand og 2 unge piger. Vores tur fra Hviding til Esbjerg er noget jeg ser frem til hver uge, for vi hygger os virkelig i bilen med at snakke om Iran, Danmark og alt det som betyder noget for os hver især. Vi kører direkte til vores ugentlige fællesspisningsarrangement i Kvaglund Kirke hvilket giver vores praktikanter en unik mulighed for at opleve dansk mad og kultur på samme tid. Jeg oplever også at nogle af de fordomme der hersker blandt deltagerne til fællesspisningen, bliver nedbrudt når vores praktikanter tropper op
og hjælper med oprydning og opvask.
Alpha kursus
I løbet af efteråret har Inge, Cecilie (FTC’s studiepraktikant) og jeg afholdt et Alpha kursus for vores 3 praktikanter fra Asylcenteret i Hviding. Alpha kurset bliver afholdt verden over i kirker og mødesteder som introkursus til den kristne tro. Kurset er bygget op over en række videoer som vi taler om efterfølgende. Da vores praktikanter i forvejen deltager i Al Massira, kunne det måske virke som dobbelt konfekt, men Alpha kurset tager en anden indgangsvinkel og dynamikken er selvfølgelig anderledes når vi er en mindre gruppe samlet. Vores samling giver også anledning til at tale om forskellige udfordringer som de eller vi har. Der er flere gange hvor praktikanterne har genset videoen derhjemme med familie eller venner. Sharare som er en ung kvinde fra Iran, fortalte os på en Alpha samling at hun ønskede at blive døbt. Hun blev døbt til en gudstjeneste i Kvaglund Kirke i oktober måned og det var virkelig en stor dag for hende. Vi vil helt klart fortsætte Alpha i det kommende år, og håber på at det også kan lykkedes at stable en kursus på benene for dem der bor i sognet.
Lars Laxtein Kristiansen.