Fortællinger2


18-årig kurder flygtede fra rædslerne i Iran og afviste al religion. Men Gud viste ham sin kærlighed på en cykelsti uden for et asylcenter i Danmark. Nu går han på LMH

 

 

Af karin borup ravnborg

 

 

”Jeg havde aldrig troet, jeg skulle blive lykkelig.” Sådan siger 18-årige Raman Nasirizadeh – også kaldet Ray – der er kurdisk asylansøger fra Iran. Han har aldrig kendt sin far, stedfaderen slog ham, og som kurdere blev familien konstant undertrykt i kampen mellem sunni- og shia-muslimer i landet.

Da hans tvillingbror blev slået ihjel af regeringsstyrkerne, flygtede Ray og hans mor op gennem Europa og endte på Hviding Asylcenter i Sønderjylland. Midt i vreden og afmagten mødte han Guds betingelsesløse kærlighed. Nu er han elev på Luthersk Missions Højskole i Hillerød, hvor Tro & Mission har mødt ham til et interview om hans utrolige livsrejse.


Jesus vil finde dig

”Mit liv har været et stort rod lige fra starten,” forklarer han.

Hans far og mor løb væk sammen, fordi familien ikke ville, at de skulle giftes. Faderen døde, og Rays nye stedfar, som ikke brød sig om ham, slog ham ofte med flere skader til følge. Følelsen af ikke at høre til nogen steder blev forstærket af, at hans familie, som var kurdere, tilhørte en anden gren af islam end flertallet af befolkningen i Iran. Da Ray for tre år siden mistede sin tvillingbror, ramlede hele hans verden sammen.

”Min tvillingbror og jeg blev født som en ’fejltagelse’ – som en forbandelse over familien. Min bror var den eneste lykke for mig – og nu er han væk. De kom bare og hentede ham og min stedfar, og vi hørte ikke mere. Ingen gav os hans lig, så vi kunne begrave ham.”

Umiddelbart derefter flygtede Ray og hans mor ud af landet. Ray var vred og desillusioneret. Han hadede islam for det, der var sket med hans bror, og da han første gang under flugten mødte den kristne tro, var han meget afvisende.

”I Grækenland kom en fyr hen til mig og fortalte, at han var kristen. Jeg var så træt af religion og ville ikke ind i noget som helst igen. Men fyren sagde bare: ’Det er ikke min opgave at gøre dig kristen. Jeg vil bare fortælle dig, at Jesus Kristus elsker dig. Gå du bare ud og lev dit liv – han vil finde dig og hjælpe dig’.”

Ray og hans mor blev adskilt. Hun kom til Danmark, og for lidt over et år siden fulgte Ray efter og blev sendt til Asylcenter Hviding i Sønderjylland. Hans mor var begyndt at gå på et Alpha-kursus, som blandt andet var ledet af frivillige fra Luthersk Mission. Hun blev kristen, men Ray sagde: ”Religion har aldrig gjort noget godt for mig.”


Et stort kram fra Gud

En aften gik han sønderknust og sammenbidt på en mørk sti uden for asylcenteret, fordi hans danske kæreste havde slået op med ham. Alligevel var der noget, der fik ham til at kigge op mod stjernerne og råbe: ”Kan du høre mig? Jeg ved ikke, om du er Gud eller Allah. Hvis du eksisterer, så hjælp mig! Jeg beder dig ikke om et stort mirakel. Bare få den her smerte til at gå væk, for jeg kan ikke klare mere.”

Ray fortsætter: ”Jeg satte mig på stien og græd i flere minutter. Pludselig var det, som om al smerte var væk. Jeg begyndte at le helt umotiveret. Det var, som om han gav mig et stort kram. Det var det smukkeste og mest fredfyldte øjeblik i mit liv. Fra det øjeblik vidste jeg, at jeg skulle søge den Gud, der elsker mig.”

Han begyndte efterfølgende at læse i Koranen igen, men var ikke enig i det, der stod.

”Jeg følte islam som et slags fængsel, du kan gå ind i, men ikke komme ud af igen. Jeg ville ikke gå derind igen. Hele mit liv har jeg længtes efter kærlighed. I Bibelen kunne jeg læse, at Jesus siger: ’Tro, at jeg elsker dig.’ Han elskede mig så højt, at han var villig til at give sit liv for mig.”


Fra Iran til Hillerød

Han fulgte flere kristendomskurser i Hviding og blev døbt sammen med sin mor i Ribe Domkirke. Men han længtes stadig efter at lære mere af den kærlige Gud at kende, som han var kommet til tro på. Derfor er han nu elev på integrationslinjen på LMH, hvor han suger til sig og får svar på mange spørgsmål.

”Jeg elsker at være her. Hver morgen, når jeg åbner mine øjne, beder jeg til Jesus om at give mig styrke, og jeg kan mærke, at han er med mig hvert øjeblik. Lærere og elever er så venlige. I Danmark har jeg ofte mødt racisme, men her accepterer alle mig for den, jeg er.”

Ray ser det som et ekstra kærligt tegn fra Gud, at bibelskolen ligger i Hillerød – den første by i Danmark, han kom til, hvor han blev sat af ved politistationen.

”Guds veje er uransagelige. Hillerød var det første sted, jeg kom til i Danmark, og et år senere står jeg samme sted og tilbeder Jesus Kristus. Han bragte mig hele vejen fra Iran til Hillerød for at fortælle mig, at han elsker mig.”


Vil gå i døden for ham

Selv om han har status som asylansøger med en meget uvis fremtid foran sig, har han for første gang i sit liv fundet ro.

”Jeg er lykkelig nu. Jeg vil aldrig mere falde i søvn vred eller ked af det. Jeg har aldrig haft en far – men Gud er min far nu. Hvorfor græde, når jeg ved, at jeg har en far, der elsker mig og altid vil være der for mig?”

Derfor fortæller han også frimodigt sine venner om sin nye tro.

”Så sent som i formiddags skrev jeg på Instagram med en ven fra Iran, som jeg er vokset op sammen med. Jeg var helt oppe at køre og skrev: ’Jeg har så meget at fortælle dig – jeg ringer i aften. Køb nogle popcorn og sæt dig godt til rette – vi skal snakke!’ Jeg tænker bare: Når jeg nu har den største far i verden, må jeg så ikke godt prale af ham?”

”Min far har store planer for mig, jeg stoler på ham. Jeg er ikke bange for døden. Jeg er villig til at dø for at kunne fortælle andre om ham. En elsker ville give sit liv for sin elskede – det er den kærlighed, jeg har til ham – min far. Hvad kan være bedre, end at være hos ham?” spørger Ray.


(Foto: Karin Borup Ravnborg - Artiklen har været bragt i avisen Tro&Mission nr. 17, 11. oktober 2019)

Copyright 2012 - 2016 FTC, Ribestift All rights reserved

OM OS


Vi har hovedkontor i Kvaglund Kirke i Esbjerg. Vi arbejder med det Tværkulturelle i hele Ribe sitft og ønsker du/I hjælp til opstart af et Tværkulturelt arbejde er du/I velkommen til at kontakte os.


God fornøjelse med det Tværkulturelle arbejde.

KONTAKT HOVEDKONTORET


Kvaglund Kirke Esbjerg

Kvaglundparken 18

6705 Esbjerg Ø


T. +45 8140 3039

E.  info@ftc-ribestift.dk

W. www.ftc-ribestift.dk

Send sikker e-mail til Stiftpræst